Walaupun cuti panjang weekend ni, kami hanya duduk di rumah je. Lagipun baru saja bercuti panjang masa raya haji haritu. Macam biasa bila kat rumah je... ibu hari2 jadi tarzan melayan karenah abang naim dan adik muaz. huhu mula2 memang elok diorang main... pastu sekejap lagi bergaduh pulak dah. Maaf ya wahai jiran2 kalau dengar suara kami laki bini dengan volume yang tinggi :)
Pagi ni sempat saya menyiapkan 100 pcs tart shell untuk order cheesetart esok. Lepas tu baru bersiap-siap nak bawa anak-anak keluar jalan2 ambil angin di luar. Harapnya jalan dah tak jem macam semalam2... bila cuti je memang penuh dan sesak ler jalan raya kat Melaka ni.
Hari ni, saya kongsikan resepi tart shell yang memang sedap, nak buat untuk tart nenas pun boleh. Kalau rajin boleh cuba buat sendiri... hihi tapi kalau malas beli je kat kedai bakery :)
Resepi:
250 g buttercup
125 g gula icing
1 biji telur gred B
440 g tepung gandum
Cara Buat:
- Pukul butter dan gula icing sampai sebati.
- Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung perlahan-lahan, gaul hingga rata.
- Ambil sedikit doh tekan dalam tart mould.
- Kemudian tekan dengan garfu.
- Bakar pada suhu 160' selama 20 minit.
- Tart shell tahan lama jika disimpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment