Thursday 8 September 2016

Lempeng Nasi... sedap dan lembut sampai ke petang

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Pagi tadi saya buat lempeng nasi untuk sarapan si comel naim. Sejak naim baik demam ni, memang susah nak makan nasi. Jadi, kena pelbagaikan menu untuk naim. Lempeng nasi ni memang sedap dan lembut walaupun sampai ke petang. Kebiasaannya, saya buat cucur bilis nasi, tapi kali ni saya buat lempeng pula.

Bahan-bahan:
  • 2 cawan nasi
  • 3 cawan air
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • garam secukup rasa

Cara Buat:
  1. Masukkan semua bahan ke dalam blender. Kisar hingga sebati.
  2. Panaskan kuali, lenserkan dgn sedikit minyak.
  3. Masukkan 2 senduk adunan ke dalam kuali dan ratakan. 
  4. Masak dengan api sederhana.
  5. Terbalikkan lempeng hingga bertukar keperangan.
  6. Angkat dan lakukan kaedah yang sama untuk baki adunan tadi.
  7. Boleh dihidang bersama dengan sambal tumis atau kuah kari. 

lempeng nasi dan kari ayam

lempeng nasi... memang sedap dan lembut. lagi sedap dimakan ketika masih panas.

naim tengah makan lempeng... hehe siap ada gaya :)

No comments:

Post a Comment